женски тайни

стил

Психология на цветовете в интериора

Какво е влиянието на цветовете върху човека? Какви цветове са по-подходящи за интериора? Какво трябва да знаете при избора на цветова палитра на интериора? Нека да разгледаме въпроса за психологията на цветовете в интериора на жилищни помещения, а също и за цвят може да се отрази на настроението на човек.

Влиянието на цветовете върху човешката психика

Психолозите експерименти са доказали, че човечеството отдавна е известно, че под влиянието на промяната на цветовете върху настроението на човек и дори физиологични процеси. Така, цветът може да повлияе на нивото на налягане, сърдечната честота, цвят на кожата може да предизвика апетит, допринасят за релаксация на нервната система. Цвят може да усилва и потиска емоционално състояние, много цветя, закрепени на определени устойчиви асоциации, които предизвиква подобни емоции у различните хора.

Задълбочено проучване на цвят в психологията като се започне от 20-ти век, Макс Люшера цвета тест-това е разработка, която позволява да се определи настроението и психическото състояние на хората. От особено значение теория за психологическото въздействие на цветовете получава на възраст от дизайн и реклама. В проучване на пазара нюанси на възможните последствия от използването на цветовете върху емоциите на хората. Цвят психология събира информация за това, какви цветове, какво влияние върху психиката на човека, и тази информация се използва широко в интериорния дизайн, за да може човек е комфортно на закрито.

Психологически свойства на цветовете

Традиционно, цветове предизвикват асоциации и емоции:

Син.

  • Това е цвят на ума и интелекта, премахва стрес, предизвиква задълбочаване в себе си. От психологическа гледна точка, този цвят е идеален за офиси.

  • Синята стая

Жълто.

  • Цвят на радост, на слънцето. Предизвиква много положителни емоции, особено в топъл вариант. Това е добре за детски стаи, зони за хранене. Добре за контакти на хората и подобрява настроението им, така че е идеален за хола.

Зелен.

  • Цвят на природата, на хармония. Потънала в зеленият цвят предизвиква положителни емоции и удовлетворение от живота. Подходящ за спални, всекидневни.

Черен.

  • Цвят на потисничество и на тъмнината, така че в големи количества не е желателно в жилищни интериора. Но в комбинация с други цветове, може да даде положителни емоции, привличане на вниманието, повишаване на концентрацията. За хората, които предпочитат черния цвят в интериора, ние можем да кажем, че те самодостаточны, уверени в своите действия, решительна.

  • Черен дизайн на интериора

Бял.

  • Универсален цвят, който поглъща всички хармоници предизвиква усещане за чистота и неподправена на света.

Червен.

  Това е цветът на страстта, защото той предизвиква силна реакция и емоция. Повишава активността на психиката, продължително излагане на този цвят може да предизвика агресия и раздразнение.

Как да изберете цвят за жилищни интериори

Избора на цветове за интериора от гледна точка на психологията, трябва да се разбере, като цветовата гама стая засяга хората, живеещи в него. Има общи правила за използване на цветове в различни зони:

За дневна

  • – най-добрият вариант е топла палитра, предпочитана бежово, жълто, оранжево, умерено червено, топло кафяво оттенъци. Този диапазон се настройва на по-топлите отношения между хората и, следователно, не намалява тон.

За кухни

  • препоръчително е задържан цветовата гама е в топли цветове: жълто, оранжево, червено, със светъл цвят на естествено дърво. Но ние трябва да помним, че червено, жълто и оранжево стимулират апетита. Също така в кухнята, приятно, светло зелен цвят, който освежава и настоява за оптимистично настроение, а какво друго е необходимо сутрин?! Най-малко за кухня и трапезария отговарят на синия цвят, тъй като той потиска активността на човека.

  • Зелена кухня

За спални

  • идеални цветя в нежни нюанси на люляк, лавандула, свежа зеленина, цвят синьо небе. Те успокояват ума и помагат за отпускане на човек преди сън. Но наситени цветове, особено червен, не се препоръчва в спалнята, тъй като е твърде стимулират ума, да предизвика повишаване на кръвното налягане, а това не е полезно преди лягане.

За баня

  обичайните цветове-бяло, синьо и светло зелено. Въпреки това, психолозите твърдят, че банята е място, където можете да се ръководи от лични интереси и да изберете предпочитан нюанс, който винаги ще бъде приятен за окото.